Zupa serowa z grzankami

    (2)

    Zupa bez ziemniaków nie musi być mniej smaczna. ;) To prosta zupa z serka topionego z cebulą i boczkiem.

    duśka

    Śląskie, Polska
    Zrobione przez 5 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 kostki bulionu warzywnego rozpuszczone w 2 l wody
    • 1 większa cebula, pokrojona w półplasterki
    • 2 duże serki topione (2x100 g)
    • płat surowego boczku, pokrojony w kostkę
    • pieprz do smaku
    • 3 kromki jasnego chleba (na grzanki)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. 2 l bulionu zagotowujemy.
    2. Wrzucamy do niego pokrojoną w półplasterki cebulę i serki topione. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia.
    3. Pokrojony w drobną kostkę boczek smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu (boczek sam w sobie go ma dużo), a następnie dodajemy go do zupy.
    4. Gotujemy jeszcze ok. 20 minut, dodając na samym końcu pieprzu do smaku.
    5. Kromki chleba kroimy w drobną kostkę podobnie jak boczek i opiekamy na patelni, na pozostałości tłuszczu z boczku.
    6. Zupę rozlewamy do talerzy lub miseczek i posypujemy dowolną ilością grzanek. Gotowe!
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (2)