Zupa serowa z grzankami

Zupa bez ziemniaków nie musi być mniej smaczna. ;) To prosta zupa z serka topionego z cebulą i boczkiem.

duśka Śląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 2 kostki bulionu warzywnego rozpuszczone w 2 l wody
  • 1 większa cebula, pokrojona w półplasterki
  • 2 duże serki topione (2x100 g)
  • płat surowego boczku, pokrojony w kostkę
  • pieprz do smaku
  • 3 kromki jasnego chleba (na grzanki)

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

  1. 2 l bulionu zagotowujemy.
  2. Wrzucamy do niego pokrojoną w półplasterki cebulę i serki topione. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia.
  3. Pokrojony w drobną kostkę boczek smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu (boczek sam w sobie go ma dużo), a następnie dodajemy go do zupy.
  4. Gotujemy jeszcze ok. 20 minut, dodając na samym końcu pieprzu do smaku.
  5. Kromki chleba kroimy w drobną kostkę podobnie jak boczek i opiekamy na patelni, na pozostałości tłuszczu z boczku.
  6. Zupę rozlewamy do talerzy lub miseczek i posypujemy dowolną ilością grzanek. Gotowe!

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie

Boczek
Boczek (158)
Zupa
Zupa (609)