Szwedzka tarta jabłkowa

    Szwedzka tarta jabłkowa

    8polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 169 osób

    Tym przepisem wygrałam 1. miejsce w konkursie na pieczone jabłka. To najprostsza i najlepsza tarta jabłkowa, jaką kiedykolwiek jadłam. Nie ma grubego ciasta na wierzchu, bo go nie potrzebuje. Zawsze używam jabłek Granny Smith, ponieważ to najlepsze jabłka do ciast. Smacznego!!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 300 g jabłek - obranych, oczyszczonych z gniazd nasiennych i pokrojonych w plasterki
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 1 łyżeczka cukru
    • 200 g (1 szkl.) cukru
    • 165 g stopionej margaryny
    • 55 g (1/2 szkl.) posiekanych orzechów pekan
    • 125 g (1 szkl.) mąki pszennej
    • 1 jajko, lekko ubite
    • 1 szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.5min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Lekko wysmarować margaryną formę do tarty o średnicy 23 cm.
    2. Wypełnij 2/3 formy plasterkami jabłek. Posypać cynamonem i 1 łyżeczką cukru.
    3. W średniej misce wymieszać 1 szklankę cukru z roztopioną margaryną. Dodać orzechy pekan, mąkę, jajko i sól. Dobrze wymieszać. Wyłożyć mieszaninę na jabłka.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 65 minut lub do momentu aż tarta nabierze złotego koloru.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis