Sushi z tuńczykiem

    Sushi z tuńczykiem

    3polubienia
    45min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Nawet jeśli przygotowanie sushi to dla ciebie nowość - ten przepis zapewni sukces. Sosu chili należy dodać wedle uznania. Zobacz nasz przepis video!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 4 płaty nori
    • 225 g bardzo świeżego surowego tuńczyka, drobno pokrojonego
    • 2 zielone cebulki, posiekane
    • 4 łyżki majonezu
    • 1 łyżka ostrego sosu chili
    • 500 g ugotowanego ryżu do sushi
    • 1 łyżka sezamu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Odkroić 1/4 płata nori, odłożyć.
    2. W misce wymieszać tuńczyka z cebulką, majonezem i sosem chili.
    3. Płat nori położyć na bambusowej macie. Zwilżyć dłonie i rozprowadzić cienką warstwę ryżu na nori, lekko dociskając. Zostawić 1-2 cm margines przy dalszym brzegu nori. Posypać ryż sezamem. Nałożyć 1/4 masy z tuńczykiem w linii wzdłuż ryżu w odległości 1/3 od bliższego brzegu płatu nori.
    4. Zwilżyć pusty kawałek nori. Unieść brzeg maty i ciasno zwinąć wraz ze składnikami. Zwinąć w rulon. Czynność powtórzyć z pozostałymi składnikami.
    5. Każdy rulon pokroić w 2,5 cm kawałki za pomocą zwilżonego noża (nóż zwilżyć szmatką! nie palcami!). Podawać od razu lub włożyć do lodówki do momentu podania.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Zobacz jak to zrobić!

    Sushi z tuńczykiem
    Sushi z tuńczykiem

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis