Biscotti z rodzynkami i orzechami włoskimi

    Biscotti z rodzynkami i orzechami włoskimi

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 16 osób

    Klasyczny przepis na pyszne włoskie ciastka - wszyscy je uwielbiają! Można je długo przechowywać i mogą być fajnym prezentem. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

    Składniki
    ilość sztuk: 40 biscotti

    • 120 g masła, roztopionego
    • 120 g cukru
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 220 g (1 i 3/4 szklanki) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 75 g rodzynek
    • 120 g orzechów włoskich, posiekanych
    • 1 białko, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Blaszkę natłuścić lub wyłożyć pergaminem.
    2. Masło wymieszać z cukrem, jajkami i wanilią. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z proszkiem i solą. Składniki mokre dodać do suchych i wymieszać. Ciasto będzie gęste.
    3. Dodać orzechy i rodzynki, dobrze wymieszać. Podzielić na 3 części i uformować płaskie wałeczki szerokie na 10 cm. Umieścić na blaszce i posmarować białkiem.
    4. Piec przez 20 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut.
    5. Każdy wałek pokroić na 2 cm plastry. Ułożyć z powrotem na blaszce i piec przez 10 minut, aż się przyrumienią. Odstawić do przestygnięcia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Biscotti z rodzynkami i orzechami włoskimi
    Biscotti z rodzynkami i orzechami włoskimi

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    pychota - 22 kwi 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis