Focaccia z rozmarynem

    Focaccia z rozmarynem

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 17 osób

    Tradycyjny włoski chleb z dużą ilością świeżego rozmarynu i oliwą z oliwek. Taki prosty, a jaki pyszny!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 łyżeczka cukru
    • 2,5 łyżeczki suszonych drożdży
    • 75 ml ciepłej wody (o temperaturze 45 stopni C)
    • 250 g mąki pszennej
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 gałązki rozmarynu
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +45min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Cukier i drożdże rozpuścić w 75 ml wody. Odstawić na 10 minut, aż się spienią.
    2. W dużej misce wymieszać rozczyn drożdżowy z mąką i solą. Dodawać więcej wody po łyżce na raz, mieszając, aż cała mąka się wchłonie. Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać przez 4-6 minut, aż będzie sprężyste.
    3. Miskę lekko natłuścić oliwą, włożyć do niej niej ciasto i poodwracać, aby równomiernie pokryło się tłuszczem. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 stopni C.
    5. Ciasto przełożyć na powierzchnię lekko oprószoną mąką. Chwilę wyrabiać, a następnie rozciągnąć na płaski placek i ułożyć na blaszce. Posmarować resztą oliwy i zrobić małe zagłębienia palcami. Posypać rozmarynem i odrobiną soli.
    6. Piec przez 10-20 minut, w zależności jak chrupiącą focaccię lubisz. Jeśli wolisz miękką - to wystarczy 10 minut, jeśli chcesz wypieczoną - potrzeba 20 minut.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Zobacz jak to zrobić!

    Focaccia z rozmarynem
    Focaccia z rozmarynem

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis