Sztywny krem z bitej śmietany
1 / 1 Zdjęcie:  trocks
Następne

Sztywny krem z bitej śmietany

Ten krem utrzymuje się długo na ciastach, ponieważ się nie rozdziela. Żelatyna usztywnia bitą śmietaną i sprawia, że jej tekstura wydaje się pełniejsza i lekko gąbczasta. Może być stosowany na wierzch tarty lub jako dekoracja tortu.

ETHELMERTZ

Składniki

ilość porcji: 16 

  • 60 ml (1/4 szkl.) zimnej wody
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 235 ml (1 szkl.) słodkiej śmietanki do ubijania
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Przez co najmniej 15 minut przed użyciem chłodzić w lodówce miskę do ubijania i trzepaczki. Wlać wodę do małej miseczki, którą można używać w mikrofalówce. Wsypać do wody żelatynę i pozostawić na 5 minut by zmiękła.
  2. Rozpuścić żelatynę, gotując ją przez 3 minuty w mikrofalówce, mieszając po każdej minucie. Wyjąć z mikrofalówki i pozostawić na 10 minut w temperaturze pokojowej; żelatyna musi być płynna, ale nie ciepła podczas dodawania do śmietany.
  3. Wyjąć miskę i trzepaczki z lodówki, wlać do miski śmietanę, a następnie dodać cukier i aromat waniliowy. Miksować tylko do momentu, gdy na powierzchni śmietany będą pozostawać ślady po końcówkach miksera.
  4. Dodać mieszaninę z żelatyną do śmietany, wlewając ją stałym strumieniem i stale miksując. Ubić na sztywno. Zużyć natychmiast.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie