Sztywny krem z bitej śmietany

    Sztywny krem z bitej śmietany

    5polubień


    Zrobione przez 183 osoby

    Ten krem utrzymuje się długo na ciastach, ponieważ się nie rozdziela. Żelatyna usztywnia bitą śmietaną i sprawia, że jej tekstura wydaje się pełniejsza i lekko gąbczasta. Może być stosowany na wierzch tarty lub jako dekoracja tortu.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 60 ml (1/4 szkl.) zimnej wody
    • 1 łyżeczka żelatyny
    • 235 ml (1 szkl.) słodkiej śmietanki do ubijania
    • 1 łyżka cukru
    • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania

    1. Przez co najmniej 15 minut przed użyciem chłodzić w lodówce miskę do ubijania i trzepaczki. Wlać wodę do małej miseczki, którą można używać w mikrofalówce. Wsypać do wody żelatynę i pozostawić na 5 minut by zmiękła.
    2. Rozpuścić żelatynę, gotując ją przez 3 minuty w mikrofalówce, mieszając po każdej minucie. Wyjąć z mikrofalówki i pozostawić na 10 minut w temperaturze pokojowej; żelatyna musi być płynna, ale nie ciepła podczas dodawania do śmietany.
    3. Wyjąć miskę i trzepaczki z lodówki, wlać do miski śmietanę, a następnie dodać cukier i aromat waniliowy. Miksować tylko do momentu, gdy na powierzchni śmietany będą pozostawać ślady po końcówkach miksera.
    4. Dodać mieszaninę z żelatyną do śmietany, wlewając ją stałym strumieniem i stale miksując. Ubić na sztywno. Zużyć natychmiast.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Agnese
    autor:
    6

    - - 19 maj 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis