Smażone kulki ryżowe

    Smażone kulki ryżowe

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten przepis wymaga trochę przygotowań, ale efekt rekompensuje każdą minutę - najlepsze kulki wychodzą z ryżu jaśminowego.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 szklanka ryżu jaśminowego
    • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    • 1 łyżeczka curry
    • 1 łyżeczka mielonej kolendry
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 2 łyżki masła
    • 1/2 szklanki mąki pszennej
    • 1/2 szklanki mąki sojowej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • garść liści świeżej bazylii
    • 3 szklanki oleju do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Ryż przepłukać i odsączyć.
    2. W garnku zagotować 2,5 szklanki wody z połową przypraw i łyżeczką soli.
    3. W rondlu rozpuścić masło, dodać ryż i smażyć przez 2 minuty, aż stanie się szklisty. Zalać wodą z przyprawami i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 15 minut, nie mieszając.
    4. W tym czasie resztę przypraw wymieszać z mąką pszenną i sojową, proszkiem do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli. Stopniowo dolewać zimną wodę, miksując do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego.
    5. Bazylię posiekać i dodać do ugotowanego ryżu. Przestudzić i lepić kulki o średnicy 2-3 cm.
    6. W garnku rozgrzać olej. Kulki maczać w cieście i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis