Sałatka z piersi kurczaka i ryżu

    Sałatka z piersi kurczaka i ryżu

    7polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Smaczna sałatka z orientalną nutą w postaci pędów bambusa. Kurczaka najpierw smażę z dodatkiem miodu i musztardy - aromat jest niepowtarzalny!

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 100 g ryżu
    • 1 pierś z kurczaka
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżka musztardy
    • 2-3 jajka ugotowane na twardo
    • 2-3 ogórki kiszone
    • 1/2 puszki (170 g) kukurydzy
    • 1/2 puszki (125 g) pędów bambusa
    • kilka cebulek konserwowych
    • 5 łyżek majonezu
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić.
    2. Pierś z kurczaka oprószyć solą i pieprzem. Posmarować miodem i musztardą. Odstawić na 30 minut.
    3. Kurczaka usmażyć na oleju, przestudzić i pokroić w kostkę.
    4. Jajka i ogórki pokroić w kostkę. Kukurydzę i bambusa odcedzić z zalewy. Wszystkie składniki wymieszać z ryżem i majonezem. Smacznego!

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis