Ciasto marchewkowe z bakaliami

    Ciasto marchewkowe z bakaliami

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    To ciasto jest niezawodne - zawsze się udaje i smakuje o każdej porze dnia! Warto dodać orzechy czy suszone owoce - kto co lubi. Ja dodaję włoskie.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka oleju
    • 3 jajka
    • 1 i 2/3 szklanki mąki
    • 2 szklanki startej marchewki
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1,5 łyżeczki cynamonu
    • 1,5 łyżeczki kakao
    • 1/2 szklanki bakalii
    • masło i bułka tarta do formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni C. Foremkę natłuścić i wysypać bułką tartą.
    2. Cukier zmiksować z olejem i jajkami. Dodać mąkę, marchew, proszek, sodę, cynamon i kakao. Zmiksować na jednolite ciasto. Dodać bakalie i wyłożyć do przygotowanej foremki.
    3. Piec przez 30-40 minut. Sprawdzić wykałaczką - jeśli wetknięta w środek wyjdzie czysta, ciasto jest gotowe.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis