Sernik z kokosową rosą

    Sernik z kokosową rosą

    3polubienia
    1godz.35min.


    Zrobione przez 6 osób

    Ten sernik zawsze zbiera pozytywne recenzje! Kremowa masa serowa na kruchym spodzie, a na wierzchu pyszna pianka z wiórkami kokosowymi.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • Ciasto
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1/2 szklanki cukru
    • 100 g margaryny
    • 1 łyżka smalcu
    • 2 żółtka
    • 1 cukier waniliowy (16 g)
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Masa serowa
    • 1,2 kg sera białego imperial
    • 1/2 szklanki oleju
    • 2 budynie waniliowe z cukrem (po 45 g)
    • 3 jajka
    • 4 żółtka
    • 1 szklanka cukru
    • 200 ml gęstej śmietany
    • Pianka
    • 6 białek
    • 1/2 szklanki cukru
    • 200 g wiórków kokosowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.5min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić prostokątną formę.
    2. Wszystkie składniki na ciasto siekać na stolnicy, aż zaczną się łączyć. Zarobić na jednolite ciasto. Wyłożyć dno i boki formy.
    3. Wszystkie składniki na masę serową zmiksować na gładko. Wyłożyć na ciasto. Piec przez 30 minut.
    4. Z białek i cukru ubić szytwną pianę. Dodać wiórki i wymieszać. Po 30 minutach pieczenia wyłożyć pianę na sernik i piec przez kolejne 35 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis