Sałatka z pieczonych warzyw i świeżego szpinaku

    Sałatka z pieczonych warzyw i świeżego szpinaku

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Sałatka bogata w witaminy i aromaty pieczonych warzyw: bakłażana, cukinii i papryki, z dodatkiem szpinaku i sałaty.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 bakłażan
    • 2 małe cukinie
    • 1,5 zielonej papryki
    • 1,5 czerwonej papryki
    • 300 g świeżego szpinaku bez łodyg
    • 1 główka sałaty karbowanej
    • Sos
    • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
    • 1/2 szklanki octu balsamicznego
    • 3-4 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
    • natka pietruszki
    • orzeszki piniowe do dekoracji
    • grzanki do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Bakłażana i cukinie pokroić w plastry o grubości 2-3 mm. Plastry bakłażana dodatkowo przekroić na pół. Paprykę pokroić w paski.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni C. 2 blaszki wyłożyć folią aluminiową lub pergaminem.
    3. Połowę oliwy zmieszać z 1,5 łyżki octu balsamicznego. Pokrojone warzywa rozłożyć na blaszkach i posmarować oliwą z octem. Paprykę ułożyć na górnej półce w piekarniku.
    4. Piec przez 10-15 minut (najlepiej na termoobiegu).
    5. Szpinak i sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki. Włożyć do salaterki, dodać pieczone warzywa i wymieszać.
    6. Pietruszkę posiekać. Czosnek wycisnąć przez praskę.
    7. Pozostałą oliwę wymieszać z octem, doprawić solą i pieprzem, dodać czosnek i pietruszkę. Polać sałatkę. Posypać orzechami i grzankami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis