Placek z jabłkami i pianką

    Placek z jabłkami i pianką

    1polubienie
    3godz.10min.


    Zrobione przez 9 osób

    Jedna z moich ulubionych wersji szarlotki - kruchy spód, soczyste jabłka i kolorowa pianka zabarwiona kisielem. Pycha!

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 1 kostka (250 g) margaryny o temperaturze pokojowej
    • 3 żółtka
    • 1/3 szklanki cukru
    • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
    • 1/2 kg mąki
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 kg jabłek
    • Pianka
    • 3 białka
    • 2/3 szklanki cukru
    • 1 opakowanie (58 g) kisielu w proszku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.10min. 

    1. Żółtka utrzeć z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę. Dodać mąkę z proszkiem, zarobić ciasto. Z ciasta uformować kulę, oderwać kawałek wielkości pięści, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 2 godziny. Pozostałe ciasto rozwałkować i wylepić nim foremkę. Wstawić do lodówki.
    2. Po upływie 2 godzin obrać i zetrzeć na tarce jabłka.
    3. Z białek ubić pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż piana będzie sztywna. Na końcu dodać kisel i zmiksować.
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    5. Na ciasto wyłożyć starte jabłka, przykryć pianką. Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażarki.
    6. Piec przez 40 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Zobacz jak to zrobić!

    Mus jabłkowy w słoiki
    Mus jabłkowy w słoiki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis