Kulki owsiane

    Kulki owsiane

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Smaczny deser lub podwieczorek - zdrowy i z dużą zawartością błonnika, bo przygotowany z płatków owsianych.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 kostka (250 g) margaryny
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 łyżki kakao
    • 1/2 szklanki mleka
    • aromat pomarańczowy lub cytrynowy
    • 3 szklanki płatków owsianych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Margarynę roztopić w rondelku, dodać cukier i kakao, wymieszać. Stopniowo dodawać mleko, cały czas mieszając, aby się nie zwarzyło. Dodać aromat.
    2. Kiedy masa będzie jednolita, dodać płatki i wymieszać. Kiedy masa przestygnie, formować kulki i układać na pergaminie do zastygnięcia.

    rada

    Można zwiększyć proporcje - na 1/2 kg płatków dodać szklankę cukru, 4 łyżki kakao i 10 łyżek mleka.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis