Klasyczne hiszpańskie patatas bravas

    Klasyczne hiszpańskie patatas bravas

    2polubienia
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Autentyczny przepis na hiszpańskie "tapas" czyli przystawkę - smażone ziemniaki z tradycyjnym domowym sosem pomidorowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 ząbek czosnku, obrany
    • 1 suszona papryczka chili
    • 200 g szynki Serrano bez kości, w jednym kawałku
    • 2 łyżeczki deserowe papryki
    • 2 łyżeczki deserowe mąki pszennej
    • 5 pomidorów, obranych i pokrojonych na ósemki
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka cukru
    • 2-4 łyżki białego wina
    • 4 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w 2 cm kostkę
    • oliwa do smażenia
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Dodać cebulę, czosnek, chili i szynkę. Smażyć przez 10 minut, cały czas mieszając. Dodać paprykę i mąkę. Wymieszać i smażyć przez minutę, uważając, żeby mąka się nie przypaliła. Dodać pomidory, sól i cukier. Zagotować, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić przez 10 minut.
    2. Wyjąć szynkę i odłożyć na bok. Do sosu dodać wino. Zmiksować na gładko (za pomocą ręcznego blendera lub w robocie kuchennym). Gotowy sos odstawić.
    3. Mocno rozgrzać oliwę w garnku lub we frytkownicy (do temperatury około 180 stopni C, nie może dymić!) Smażyć ziemniaki na złoty kolor. Wyjąć z oliwy, odsączyć w koszyczku, a następnie na papierowym ręczniku.
    4. Oprószyć solą i natychmiast podawać z sosem pomidorowym.

    Zobacz jak to zrobić!

    Patatas bravas
    Patatas bravas

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis