Brazylijskie ciasto marchewkowe

    Brazylijskie ciasto marchewkowe

    9polubień
    55min.


    Zrobione przez 54 osoby

    Chyba już prościej się nie da! Wrzucasz wszystko do blendera i miksujesz na gładką masę - nawet marchewki nie musisz trzeć! Polewa nie jest obowiązkowa - ale naprawdę warto!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 250 ml oleju roślinnego
    • 400 g drobnego cukru
    • 4 duże jajka
    • 3 średnie marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
    • 300 g mąki pszennej
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • Polewa
    • 250 ml mleka
    • 1 łyżka masła
    • 2 łyżki miodu
    • 100 g czekolady deserowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

      Ciasto marchewkowe

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić i oprószyć mąką foremkę o wymiarach 20x30 cm.
    2. Do blendera wlać olej, dodać cukier, jajka i marchewkę. Miksować, aż powstanie gładka masa.
    3. Masę przelać do miski. Wprost do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki.
    4. Piec przez 40 minut. Odstawić do przestygnięcia, a następnie udekorować polewą.
    5. Polewa czekoladowa

    6. Wszystkie składniki polewy wymieszać w rondelku, a następnie podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż się zagotuje. Zmniejszyć ogień i gotować przez 5 minut, aż polewa zgęstnieje. Przestudzić i udekorować ciasto.

    rada

    Ciasto można upiec w 2 mniejszych tortownicach (trzeba wówczas skrócić czas pieczenia), a następnie przełożyć polewą.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis