Stefanka

    Stefanka

    1polubienie
    3godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne ciasto z kremem i galaretką. Z ciasta najlepiej upiec 4 oddzielne placki, przestudzić, a następnie przekładać kremem.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • Ciasto
    • 400 g margaryny o temperaturze pokojowej
    • 350 g cukru pudru
    • 8 jajek
    • 500 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • kilka kropel aromatu waniliowego
    • Krem
    • 6 jajek
    • 2 szklanki cukru
    • 2 kostki (po 250 g) masła o temperaturze pokojowej
    • aromat waniliowy
    • 1 opakowanie (75 g) galaretki owocowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. tężenie  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Natłuścić papier pergaminowy.
    2. Margarynę utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając. Dodać mąkę, aromat i wymieszać. Podzielić na 4 części.
    3. Każdą częścią ciasta wylepić po jednej blaszce na grubość 1 cm. Piec przez 10 minut. Odstawić do przestygnięcia.
    4. Przygotować krem: jajka ubić z cukrem na parze na jasną i gęstą masę. Masło utrzeć na gładko i stopniowo dodawać masę jajeczną, cały czas ucierając. Dodać aromat.
    5. Galaretkę rozpuścić w 1/2 litra wrzącej wody. Przestudzić i odstawić, aby lekko stężała.
    6. Każdy placek smarować galaretką i kremem i układać warstwowo. Wstawić do lodówki do stężenia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis