Lukrowane pierniczki

    Lukrowane pierniczki

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo smaczne pierniczki, które dekoruję na różne sposóby - lukrami z dodatkiem kakao, soku porzeczkowego lub cytryny.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 300 g mąki pszennej
    • 150 g miodu
    • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
    • 200 g cukru
    • 100 g tłuszczu (margaryna lub masło)
    • 1 jajko
    • 1 żółtko
    • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • Lukier
    • 2 białka
    • 200 g cukru pudru
    • kakao
    • sok z cytryny (lub porzeczkowy)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Mąkę przesiać na stolnicę. Miód rozpuścić w rondelku z przyprawą do pierników, dodać do mąki i posiekać nożem.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Blaszkę wyłożyć pergaminem.
    3. Kiedy masa przestygnie, dodać cukier, tłuszcz, jajko, żółtko i sodę - wyrobić na jednolite ciasto.
    4. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm. Foremkami wycinać pierniczki.
    5. Białka ucierać z cukrem, aż do uzyskania puszystej masy. Do części dodać odrobinę kakao. Do kolejnej sok z cytryny, a do następnej np. sok porzeczkowy.
    6. Lukrem smarować pierniczki.
    7. Piec przez 15-20 minut. Przechowywać w słoju lub woreczku, aby były miękkie.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis