Wołowo-wieprzowy klops

    Wołowo-wieprzowy klops

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    To jeden z tych przepisów, który ratuje mnie gdy goście w drodze i czasu na wymyślne dania brak - klops zawsze się udaje i wszystkim smakuje!

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 250 g mięsa wołowego
    • 250 g mięsa wieprzowego
    • 2 jajka
    • 1 czerstwa bułka
    • 1/2 szklanki bulionu
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 pęczki natki pietruszki, posiekane
    • 50 g smalcu
    • 30 g słoniny, pokrojonej w plastry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    2. Mięso zmielić w maszynce. Wymieszać z jajkami. Bułkę namoczyć w bulionie, odcisnąć i dodać do masy mięsnej. Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę i wymieszać.
    3. Małą brytfankę natłuścić połową smalcu i wyłożyć połową słoniny. Przełożyć do niej masę mięsną i dobrze ubić. Na wierzch ułożyć plasterki słoniny i pozostały smalec. Podlać odrobiną wody.
    4. Piec przez 40 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis