Truskawkowy tort biszkoptowy

    Truskawkowy tort biszkoptowy

    2polubienia
    2godz.50min.


    Zrobione przez 5 osób

    Lekki tort na biszkoptowym spodzie z pysznie truskawkowym kremem. Dobry na każdą okazję, a truskawki można zastąpić innymi owocami - jagody lub maliny będą idealne!

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Biszkopt
    • 4 jajka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 3/4 szklanki mąki
    • Do nasączenia
    • 1 szklanka wody
    • sok z 1/2 cytryny
    • 3 łyżki cukru
    • 1-2 łyżki wódki (opcjonalnie)
    • Krem
    • 1 kostka masła (250 g) o temperaturze pokojowej
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 500 g truskawek, rozgniecionych na puree
    • połówki truskawek do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

      Biszkopt

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić tortownicę.
    2. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Żółtka rozmieszać i dodać do piany. Mąkę przesiać i lekko wymieszać z masą jajeczną. Przełożyć do tortownicy. Piec przez 20 minut.
    3. Biszkopt po przestudzeniu przekroić na 3 blaty. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i wódką, obficie skropić blaty biszkoptowe.
    4. Krem

    5. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać rozgniecione truskawki i zmiksować.
    6. Blaty przekładać kremem. Posmarować również boki i wierzch tortu. Udekorować połówkami truskawek.

    zamiennik

    Można przygotować krem dietetyczny - 300 g owoców zmiksować ze szklanką cukru pudru i białkiem. Powstałym kremem przekładać biszkopt.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Jak przygotować tortownicę

    Przeczytaj nasz artykuł: "Jak przygotować tortownicę do pieczenia ciasta" i nie walcz już więcej z wiecznie uciekającym papierem do pieczenia!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis