Kurczak w pomarańczach

    Kurczak w pomarańczach

    1polubienie
    1godz.55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny przepis na kurczaka z nutą egzotyki - dodatkiem pomarańczy. Można podawać z ryżem lub z ziemniakami.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 filety z piersi kurczaka
    • 2 pomarańcze
    • 1 cebula, posiekana
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia
    • 1/4 litra bulionu drobiowego (może być z kostki)
    • 2 papryki
    • 1/4 szklanki mleka lub śmietany
    • 2 łyżki mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.55min. 

    1. Filety z kurczaka lekko rozbić. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Wymieszać z kurczakiem, dodać cebulę i wstawić do lodówki na godzinę.
    2. Mięso wyjąć z marynaty, oprószyć solą i pieprzem i obsmażyć z obu stron na rumiano. Drugą pomarańczę i paprykę pokroić w kostkę.
    3. Do kurczaka dodać marynatę, bulion, pomarańczę i paprykę, dusić przez 30 minut.
    4. Śmietanę lub mleko wymieszać z mąką, dodać kilka łyżek gorącego sosu, rozprowadzić i dodać do kurczaka. Wymieszać, zagotować i podawać.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis