Jabłecznik z płatkami migdałowymi

    Jabłecznik z płatkami migdałowymi

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Proste ciasto z jabłkami z dodatkiem migdałów. Ja zazwyczaj mam gotowy mus jabłkowy, który wykładam na ciasto, ale można podsmażyć świeże jabłka i też wyjdzie pyszne!

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 kostka (250 g) margaryny
    • 1/2 kg mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 szklanka (200 g) cukru
    • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
    • 2 jajka
    • 1 żółtko
    • 500 g musu jabłkowego
    • 80 g migdałów w płatkach

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Margarynę wysiekać z mąką. Dodać proszek, cukier i cukier waniliowy. Cały czas siekać. Dodać jajka i żółtko, zagnieść ciasto. Odłożyć 1/3, a 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy.
    3. Na ciasto wyłożyć mus jabłkowy, posypać płatkami migdałowymi. Wierzch przykryć pozostałym ciastem - można cienko rozwałkować, albo układać małe kawałki jeden koło drugiego.
    4. Piec przez 50 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Zobacz jak to zrobić!

    Mus jabłkowy w słoiki
    Mus jabłkowy w słoiki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis