Suflet czekoladowy

    Smaczny deser na każdą okazję - suflet czekoladowy, którego przygotowanie wymaga trochę wprawy, ale jak się uda to pełna satysfakcja!


    Mazowieckie, Polska
    Zrobione przez 2 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 8 jajek
    • 10 łyżeczek cukru
    • 6 łyżek kakao
    • 6 łyżek mąki
    • 1 litr mleka
    • szczypta soli
    • masło i cukier do foremek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Żaroodporne kubki wysmarować masłem i obsypać cukrem.
    2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać kakao i mąkę, wymieszać.
    3. Mleko zagotować. Połowę dodać do masy żółtkowej i wymieszać na gładko. Następnie całość wymieszać z pozostałym mlekiem i gotować, aż zacznie bulgotać. Przelać do miski i przykryć folią.
    4. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodawać do masy czekoladowej, cały czas mieszając.
    5. Masę przełożyć przygotowanych kubków wlewając tylko do połowy ich wysokości.
    6. Piec przez 15 minut.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (4)