Suflet czekoladowy

    Suflet czekoladowy

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Smaczny deser na każdą okazję - suflet czekoladowy, którego przygotowanie wymaga trochę wprawy, ale jak się uda to pełna satysfakcja!

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 8 jajek
    • 10 łyżeczek cukru
    • 6 łyżek kakao
    • 6 łyżek mąki
    • 1 litr mleka
    • szczypta soli
    • masło i cukier do foremek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Żaroodporne kubki wysmarować masłem i obsypać cukrem.
    2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Dodać kakao i mąkę, wymieszać.
    3. Mleko zagotować. Połowę dodać do masy żółtkowej i wymieszać na gładko. Następnie całość wymieszać z pozostałym mlekiem i gotować, aż zacznie bulgotać. Przelać do miski i przykryć folią.
    4. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodawać do masy czekoladowej, cały czas mieszając.
    5. Masę przełożyć przygotowanych kubków wlewając tylko do połowy ich wysokości.
    6. Piec przez 15 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis