Penne z kurczakiem i szpinakiem

    Penne z kurczakiem i szpinakiem

    36polubień
    40min.


    Zrobione przez 92 osoby

    Pachnące Italią :) REWELACYJNE! Makaron penne z piersią kurczaka, szpinakiem

    duśka Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 200 g makaronu rurki - "penne"
    • oliwa z oliwek
    • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
    • 1 łyżeczka curry
    • vegeta
    • pieprz czarny mielony
    • 0,5 opakowania mrożonego szpinaku (225 g), rozmrożonego
    • pół serka topionego (50 g)
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • mała śmietana 16% (200 g)
    • parmezan do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Makaron ugotować al dente.
    2. Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojone wcześniej w drobną kostkę piersi z kurczaka z curry, pieprzem i vegetą do smaku.
    3. Na drugiej patelni podsmażyć szpinak z serkiem topionym, czosnkiem i również odrobiną vegety i pieprzu.
    4. Kiedy piersi z kurczaka są podsmażone, wymieszać je ze składnikami z drugiej patelni, dodać makaron, śmietanę i znowu wymieszać aż do połączenia wszystkich składników.
    5. Poddusić jeszcze chwilę wszystko razem pod przykryciem i gotowe.
    6. Po wyłożeniu makaronu na talerz posypać go odrobiną startego parmezanu.

    rada

    Jeżeli nie dysponujecie parmezanem możecie oszukać troszkę Włochy ;) i posypać makaron innym, równie twardym serem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Amieszka
    autor:
    17

    - - 28 sty 2015

    autor:
    0

    Bardzo sycące danie i szybkie do zrobienia. - 14 lip 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis