Penne z kurczakiem i szpinakiem

Pachnące Italią :) REWELACYJNE! Makaron penne z piersią kurczaka, szpinakiem

duśka Śląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 2 

  • 200 g makaronu rurki - "penne"
  • oliwa z oliwek
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka curry
  • vegeta
  • pieprz czarny mielony
  • 0,5 opakowania mrożonego szpinaku (225 g), rozmrożonego
  • pół serka topionego (50 g)
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • mała śmietana 16% (200 g)
  • parmezan do posypania

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

  1. Makaron ugotować al dente.
  2. Na oliwie z oliwek podsmażyć pokrojone wcześniej w drobną kostkę piersi z kurczaka z curry, pieprzem i vegetą do smaku.
  3. Na drugiej patelni podsmażyć szpinak z serkiem topionym, czosnkiem i również odrobiną vegety i pieprzu.
  4. Kiedy piersi z kurczaka są podsmażone, wymieszać je ze składnikami z drugiej patelni, dodać makaron, śmietanę i znowu wymieszać aż do połączenia wszystkich składników.
  5. Poddusić jeszcze chwilę wszystko razem pod przykryciem i gotowe.
  6. Po wyłożeniu makaronu na talerz posypać go odrobiną startego parmezanu.

rada

Jeżeli nie dysponujecie parmezanem możecie oszukać troszkę Włochy ;) i posypać makaron innym, równie twardym serem.

Idealnie ugotowany makaron?

Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie