Tiramisu z winem Marsala

    Tiramisu z winem Marsala

    Zapisz do ulubionych
    2godz.40min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Ten włoski deser to klasyk gatunku - tym razem troszkę odmieniony bo z dodatkiem wina Marsala. Wciąż pyszny - biszkopty nasączone kawą i przekładane kremem z mascarpone.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 600 ml kawy espresso
    • 300 ml wina marsala
    • 4 jajka
    • 100 g cukru
    • 400 g serka mascarpone
    • 300 g biszkoptów
    • 3-5 łyżek kakao
    • wiórki czekoladowe

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Kawę zaparzyć i przelać do miski aby przestygła. Dodać wino.
    2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z połową cukru na gładką masę. Serek rozmieszać drewnianą łyżką na kremową masę i wymieszać z żółtkami.
    3. Białka ubić z resztą cukru na sztywno. Delikatnie połączyć z masą.
    4. Biszkopty zanurzać w mieszaninie kawy i wina. Układać w szklanym naczyniu, przykryć kremem i wyrównać powierzchnię. Posypać kakao.
    5. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów i rozprowadzić pozostały krem. Posypać kakao i udekorować wiórkami czekolady. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

    rada

    Do kremu z serka mascarpone można dodać trochę posiekanej czekolady, będzie przyjemnie chrupać!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis