Super zupa z rzodkiewki

    Super zupa z rzodkiewki

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 116 osób

    To prosty przepis, który wykorzystuje mało popularną, część warzywa, które lubimy. Zupa jest gęsta i bogata w smaku, i bardzo sycąca. Polecam z chrupiącym bochenkiem chleba!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki masła
    • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
    • 2 średnie ziemniaki pokrojone w plasterki
    • 225 g surowych liści rzodkiewki
    • 1 l bulionu drobiowego
    • 80 ml śmietany tortowej
    • 5 rzodkiewek, pokrojonych w plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Roztopić masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Wmieszać cebulę i podsmażać by zmiękła. Dodać ziemniaki i liście rzodkiewki, pokrywając je masłem. Wlać bulion drobiowy. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut.
    2. Pozostawić mieszaninę by lekko ostygła, a następnie przelać do blendera. Zmiksować na gładko.
    3. Wlać mieszaninę z powrotem do garnka. Wmieszać śmietanę. Gotować, mieszając, aż śmietana się dobrze rozprowadzi. Podawać z plasterkami rzodkiewki.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis