Miecznik z pomidorami, kaparami i oliwkami

    Miecznik z pomidorami, kaparami i oliwkami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszny i lekki gulasz rybny, w którym mieszają się smaki i zapachy lata - pomidory i oliwki, świeża bazylia i mięsista ryba.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 50 g kaparów
    • 600 g filetu z miecznika
    • 12 listków świeżej bazylii
    • 1 puszka (400 g) pomidorów śliwkowych bez skórki
    • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
    • 2 szczypty suszonego oregano
    • sól i pieprz do smaku
    • 100 g czarnych oliwek, przepołowionych i bez pestek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. moczenie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Kapary przepłukać i namoczyć w gorącej wodzie. Odstawić na 30 minut. Odcedzić i przepłukać w zimnej wodzie.
    2. Rybę pokroić w niewielką kostkę i oprószyć solą.
    3. Listki bazylii zwinąć w rulonik i pokroić w paski. Pomidory odcedzić i rozgnieść rękami.
    4. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i smażyć, aż się zrumieni. Wyjąć czosnek i dodać rybę. Smażyć, aż zmieni kolor z jasnoróżowego na jasnobeżowy. Przełożyć za pomocą łyżki cedzakowej na bok. To powinno zająć 2-3 minuty, a ryba wciąż powinna być w środku surowa.
    5. Na patelnię dodać pomidory, oregano i połowę bazylii. Gotować na małym ogniu przez 15-20 minut. Doprawić solą i pieprzem. Sos powinnien smakować świeżymi pomidorami, nie być wodnisty.
    6. Dodać oliwki i kapary, gotować przez kolejne 10 minut. Dodać rybę, przykryć i zdjąć z ognia, pozwalając aby ryba "doszła". Przed podaniem posypać pozostałą bazylią.

    Rada

    Jeśli zostały jakieś resztki - to można rozdrobnić rybę widelcem i pyszny sos do makaronu na następny dzień gotowy!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis