Prosty sos bolognese

    Prosty sos bolognese

    Zapisz do ulubionych
    3godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Należę do dość leniwych kucharzy więc zawsze przygotowuję więcej tego sosu i później podaję go do różnych dań z makaronem.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 60 g masła
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 750 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
    • sól do smaku
    • 2 puszki pomidorów (po 400 g)
    • 700 g passaty
    • 2-3 łyżek przecieru pomidorowego
    • 2-3 świeże pomidory, posiekane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.10min. 

    1. W garnku rozgrzać masło z oliwą i podsmażyć cebulę. Dodać mięso i sól, i smażyć, aż będzie rumiane. Pomidory w puszce rozgnieść widelcem i dodać do mięsa razem z passatą i przecierem. Gotować na małym ogniu przez 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszając.
    2. Świeże pomidory dodać do sosu na 30 minut przed końcem gotowania.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis