Szaszłyki z krewetek owinięte pancettą

    Szaszłyki z krewetek owinięte pancettą

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszne i proste do przygotowania krewetki - doskonałe na przystawkę, a w większej ilości jako danie główne. Jeśli sezon na grillowanie w pełni - to zamiast w piekarniku można je przyrządzić na grillu.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g dużych krewetek
    • sól i pieprz do smaku
    • 50 g pancetty w plastrach
    • 1 łyżka musztardy Dijon
    • 1/2 szklanki koniaku lub brandy
    • 1 łyżeczka papryki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Namoczyć 6 bambusowych patyczków do szaszłyków.
    2. Krewetki oprószyć solą i pieprzem, owinąć pancettą. Nabijać po 2-4 na każdy patyczek. Układać na blaszce.
    3. Piec przez 10 minut.
    4. W międzyczasie wymieszać musztardę z koniakiem. Posmarować szaszłyki i odwrócić na drugą stronę.
    5. Wyjąć z piekarnika i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Oprószyć papryką i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis