Gulasz z dziczyzny i warzyw

    Gulasz z dziczyzny i warzyw

    Zapisz do ulubionych
    3godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny i aromatyczny gulasz z dziczyzny i warzyw z dodatkiem koniaku i ziół. Najbardziej smakuje z ziemniakami lub polentą.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 700 g dziczyzny, pokrojonej w kostkę
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
    • 1 duża marchewka, pokrojona w kostkę
    • 1 duży pasternak, pokrojony w kostkę
    • 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 2 goździki
    • 2 owoce jałowca
    • 2 ziela angielskie
    • 1 liść laurowy
    • 120 ml koniaku
    • 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów
    • 60 g suszonych borówek
    • 500 ml bulionu wołowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C.
    2. W brytfance rozgrzać oliwę. Mięso oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć z wszystkich stron i przełożyć łyżką cedzakową na bok.
    3. Do brytfanki wrzucić cebulę, marchewkę, pasternak i selera, chwilę smażyć. Dodać czosnek, pietruszkę, goździki, jałowiec, ziele i liść laurowy, smażyć przez 1-2 minuty.
    4. Dodać koniak, wymieszać, zdrapując to, co przywarło do dna brytfanki. Dodać pomidory, jagody, bulion i mięso. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i przykryć.
    5. Wstawić do piekarnika i piec przez 2-2,5 godziny. Podawać z tłuczonymi ziemniakami lub polentą.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis