Kawowy parfait

    Kawowy parfait

    1polubienie
    6godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wyjątkowo pyszny deser z kuchni włoskiej, który smakuje tak wspaniale jak wygląda! Można zrezygnować z dodatku orzechów.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 60 ml kawy
    • 80 g cukru
    • 5 żółtek
    • 100 g serka mascarpone
    • 350 ml śmietany kremówki
    • 1/2 szklanki karmelizowanych orzechów włoskich, posiekanych
    • Do ozdobienia
    • bita śmietana
    • starta czekolada
    • pokruszone herbatniki digestive

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +5godz. mrożenie  ›  Gotowe w: 6godz. 

    1. W rondelku wymieszać kawę z cukrem i zagotować, cały czas mieszając.
    2. Żółtka włożyć do żaroodpornej miski i lekko ubić trzepaczką. Stopniowo dodawać syrop kawowy, energicznie mieszając, aby się nie zważyło. Miskę postawić na garnku z gotującą się wodą tak, aby nie dotykała wody. Pogrzewać, cały czas mieszając, aż masa stanie się gęsta i kremowa.
    3. Masę mieszać aż przestygnie, a następnie połączyć z serkiem.
    4. Śmietanę ubić na pół-sztywno. Do masy dodać 2 łyżki śmietany i wymieszać, aby konsystencja była bardziej kremowa. Dodać pozostałą śmietanę, delikatnie wymieszać.
    5. Dodać orzechy i przełożyć do 4 pucharków na lody. Wstawić do zamrażarki na co najmniej 5 godzin.
    6. Podawać udekorowane bitą śmietaną i posypane czekoladą oraz ciasteczkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis