Suflet ze słodkich ziemniaków

    Suflet ze słodkich ziemniaków

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 151 osób

    Przystawka ze słodkiego ziemniaka - tak smaczna, że jest prawie deserem. Nawet jeśli nie lubisz słodkich ziemniaków, to danie polubisz!

    Składniki
    ilość porcji: 9 

    • 600 g puree ze słodkich ziemniaków
    • 150 g (3/4 szkl.) cukru białego
    • 75 g masła o temperaturze pokojowej
    • 2 i 1/3 jajka
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 120 ml (1/2 szkl.) mleka
    • 75 g (1 szkl.) wiórków kokosowych
    • 40 g (1/3 szkl.) mąki pszennej
    • 220 g (1 szkl.) cukru brązowego
    • 235 g (1 szkl.) posiekanych orzechów włoskich
    • 75 g stopionego masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
    2. Wymieszać puree ze słodkich ziemniaków z białym cukrem, rozmiękczonym masłem lub margaryną, ubitymi jajami, mlekiem i wanilią. Nakładać łyżką do 2 litrowego naczynia żaroodpornego.
    3. Wymieszać wiórki kokosowe z mąką, brązowym cukrem, posiekanymi orzechami i z roztopionym masłem. Posypać tym wierzch słodkich ziemniaków.
    4. Piec w temperaturze 175°C przez 30 do 35 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis