Risotto z porem i orzechami laskowymi

    Risotto z porem i orzechami laskowymi

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Kiedy moje dzieci były małe, bardzo często gotowałam to risotto dodając świeżo zebrane warzywa i orzechy. Bardzo proste do przygotowania w szybkowarze.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 850 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
    • 2 małe marchewki
    • 2-3 małe pory
    • 1 łyżka masła
    • 1 gałązka rozmarynu
    • 225 ml wytrawnego białego wina
    • 400 g ryżu arborio
    • 1 łyżeczka soli (lub mniej jeśli wywar już jest słony)
    • 1/2 szklanki orzechów laskowych, posiekanych
    • 1 łyżka masła
    • starty parmezan do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W garnku zagotować wywar. Marchewki pokroić w kostkę. Z porów usunąć zieloną część, przekroić wzdłuż na pół i dokładnie oczyścić. Pokroić na 2 mm kawałki.
    2. W szybkowarze stopić łyżkę masła, dodać marchewkę, pora i rozmaryn, podsmażyć. Zalać połową wina i gotować na małym ogniu.
    3. Kiedy wino odparuje, dodać ryż, wymieszać, a następnie wlać pozostałe wino. Kiedy odparuje, dodać sól i bulion, zamieszać i od razu zamknąć szybkowar. Na dużym ogniu doprowadzić do pełnej mocy, a następnie w zależności od modelu szybkowara - zdjąć z ognia lub zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez 4 minuty.
    4. W międzyczasie na suchej patelni uprażyć orzechy na złoto, cały czas mieszając.
    5. Po 4 minutach uważnie uwolnić parę z szybkowaru. Otworzyć i zamieszać ryż, sprawdzić czy nie trzeba jeszcze posolić.
    6. Dodać masło, wymieszać. Podawać posypane orzechami i parmezanem.

    Rada

    Dokładne odmierzenie składników jest bardzo ważne dla gotowania w szybkowarze. Dla tego przepisu potrzeba 2 szklanki ryżu i 4 szklanki wywaru. Każdy rodzaj ryżu ma trochę inny czas gotowania. Zazwyczaj 4 minuty wystarczy w szybkowarze. Lepiej nie ryzykować przegotowania risotto, najpierw sprawdzić i ewentualnie później dogotować.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis