Pierniczki Iwonki

    Pierniczki Iwonki

    14polubień
    21min.


    Zrobione przez 14 osób

    Pyszne, kruche pierniczki pachnące cynamonem i goździkami. Trzeba je zrobić wcześniej, żeby mogły poleżeć przez kilka dni i skruszeć.

    oleńka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 40 

    • 4 szklanki mąki
    • 2 jajka
    • 1 szklanka (niepełna) cukru
    • 300 g (ok. 12 łyżek) miodu
    • 1 kopiata łyżka przyprawy do piernika
    • 2 kopiate łyżki masła
    • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    • Lukier
    • kilka łyżek cukru pudru
    • kilka łyżek kwasku cytrynowego w płynie (tzw. "cytrynka")

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 21min. 

    1. Wszystkie składniki na pierniki zmiksować i wyrobić na gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i wycinać dowolne kształty foremkami.
    2. Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Układać pierniczki na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    3. Piec przez około 5 minut (z termoobiegiem), aż będą jasnobrązowe. Po upieczeniu odstawić aby ostygły.
    4. Kiedy pierniczki ostygną, przygotować lukier. Wymieszać cukier puder z kwaskiem cytrynowym w płynie ("cytrynką") tak, aby powstał dość gęsty lukier (nie będzie wtedy ściekał z pierniczków). Smarować zimne pierniczki lukrem i odstawić, aby wysechł.
    5. Schować do puszek lub szczelnych pojemników na kilka dni, aby pierniczki zmiękły.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    AnnaZielinska
    autor:
    3

    Super szybkie i smaczne polecam - 20 gru 2014

    autor:
    1

    Mąka zwykła czy pszenna? - 22 gru 2014

    oleńka
    autor:
    1

    @Diorka - miód płynny, masło miękkie @kusia1099 pszenna, czyli zwykła - 06 gru 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis