Piersi z kurczaka w sosie z czerwonego wina

    Piersi z kurczaka w sosie z czerwonego wina

    2polubienia
    1dzień35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo proste ale wykwintne w smaku danie - smażona pierś z kurczaka ze śliwkami kalifornijskimi i czerwonym winem.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 5 filetów z kurczaka
    • 4 łyżeczki ziół prowansalskich
    • 1/2 szklanki oliwy
    • 4 łyżki oleju
    • 5-7 śliwek kalifornijskich, pokrojonych w plasterki
    • 1 cebula, posiekana
    • 1/4 szklanki czerwonego wina
    • 2 łyżki mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1dzień marynowanie  ›  Gotowe w: 1dzień35min. 

    1. Filety opłukać, osuszyć i posypać ziołami, polać oliwą i wstawić do lodówki na 24 godziny.
    2. Filety usmażyć na oleju z obu stron na rumiano. Dodać śliwki i cebulę, podlać winem i dusić przez 15 minut, aż mięso będzie gotowe.
    3. Filety przełożyć na półmisek, a sos zagęścić mąką. Polać kurczaka i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis