Pieczona pierś z indyka

    Pieczona pierś z indyka

    7polubień
    2godz.40min.


    Zrobione przez 81 osób

    Prosty przepis na niedzielny obiad - ale i poniedziałkowy lunch, bo mięso smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno do kanapek. Warto przygotować ulubiony sos dla chętnych bo pierś z indyka jest raczej sucha.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1,5-2 kg piersi z indyka
    • 3-4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 łyżki masła
    • 2 łyżeczki rozmarynu
    • 1 łyżeczka mielonej papryki
    • gałązki rozmarynu do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Filet opłukać, osuszyć, natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem. Wstawić na godzinę do lodówki.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    3. Mięso obsmażyć na maśle, oprószyć papryką i rozmarynem. Włożyć do rękawa do pieczenia i ułożyć na blaszce.
    4. Piec przez około 1,5 godziny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis