Suflet marchewkowy

    Suflet marchewkowy

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Zrobione przez 265 osób

    Suflet marchewkowy tak dobry jak w Twojej ulubionej restauracji!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 800 g marchewki, obranej i drobno pokrojonej
    • 200 g (1 szklanka) cukru
    • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 i 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 3 jajka, ubite
    • 110 g margaryny o temperaturze pokojowej
    • 2 łyżeczki cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C.
    2. W dużym garnku gotować marchew aż będzie bardzo miękka. Odsączyć i przełożyć do dużej miski.
    3. Kiedy marchew jest jeszcze ciepła, zmiksować ją z cukrem, proszkiem do pieczenia i aromatem waniliowym, aż powstanie gładka masa. Mieszając dodać mąkę, jajka i margarynę. Przełożyć do 2 litrowego naczynia żaroodpornego.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku 1 godzinę lub do momentu aż się przyrumieni. Przed podaniem posypać lekko cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis