Gruszki z konfiturą

    Gruszki z konfiturą

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Szybki sposób na smaczny deser - pieczone soczyste, słodziutkie gruszki z lekko kwaskowatą konfiturą żurawinową.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 gruszki
    • 1 szklanka cukru
    • 4 łyżki soku z cytryny
    • 4 łyżki konfitury żurawinowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. moczenie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Gruszki obrać i przekroić na pół. Wydrążyć gniazda nasienne.
    2. W garnku wymieszać pół szklanki wody z cukrem i sokiem z cytryny. Zagotować, włożyć gruszki i odstawić na 30 minut.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    4. Połówki gruszek wyjąć z syropu i ułożyć w naczyniu żaroodpornym przeciętą stroną do góry. Piec przez 12 minut.
    5. Po upieczeniu gruszki napełnić konfiturą i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis