Jabłka smażone w cieście naleśnikowym

    Jabłka smażone w cieście naleśnikowym

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny przepis na podwieczorek, który szczególnie przypadnie do gustu dzieciom. Dzięki dodatkowi gazowanej wody mineralnej ciasto jest wyjątkowo pyszne.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4-6 jabłek antonówek
    • 2 szklanki mąki
    • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
    • 1 jajko
    • olej do smażenia
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Jabłka obrać i pokroić w okrągłe plastry, usuwając gniazda nasienne.
    2. Mąkę wymieszać z wodą i jajkiem. Zmiksować na gładko, ciasto powinno być bardziej gęste niż tradycyjne na naleśniki.
    3. Plastry jabłek zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
    4. Podawać posypane cukrem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis