Ketchup domowy

    Ketchup domowy

    4polubienia
    1godz.40min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Bardzo smaczny i prosty ketchup - zdecydowanie bardziej aromatyczny niż ten sklepowy! Zapasteryzowany wytrzyma w spiżarni dłużej.

    Składniki
    ilość sztuk: 6 słoików

    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 papryczka chili
    • 1,2 kg dojrzałych pomidorów
    • 1/4 szklanki białego wina
    • 2 łyżki oliwy
    • sól i pieprz do smaku
    • szczypta cukru
    • 1-2 łyżki octu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Cebulę, czosnek i chili posiekać. Pomidory pokroić w kostkę.
    2. W garnku zagotować 2 łyżki wody z białym winem. Dodać warzywa i gotować na małym ogniu przez 30 minut.
    3. Dodać oliwę i przetrzeć przez sito. Gotować przez kolejne 20 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i octem, wymieszać.
    4. Ketchup przekładać do wyparzonych słoików.
    5. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 30 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis