Szaszłyki z pieczarek

    Szaszłyki z pieczarek

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Smaczne wegetariańskie szaszłyki, które można przyrządzić na grillu albo usmażyć na patelni. Najlepiej smakują z ryżem lub bagietką.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g pieczarek
    • 2 cebule
    • 3-4 kiszone ogórki
    • garść suszonych śliwek
    • sól i pieprz do smaku
    • rozmaryn do posypania
    • olej do smażenia
    • 2 łyżki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Pieczarki obrać i pokroić w grube plastry.
    2. Cebule pokroić na ćwiartki i rozdzielić na warstwy.
    3. Ogórki obrać ze skórek i pokroić w plastry. Śliwki najpierw przekroić wzdłuż na pół, a następnie każdą część na trzy.
    4. Pokrojone składniki nadziewać na szpadki o długości 12-15 cm w kolejności: pieczarka, cebula, śliwka, ogórek. Układać ciasno, bo w trakcie smażenia się skurczą. Każdy szaszłyk oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem.
    5. Na patelni rozgrzać olej i smażyć szaszłyki ze wszystkich stron, aż się zrumienią. Dodać masło i wymieszać z sokami powstałymi w trakcie smażenia. Sosem polać szaszłyki i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis