Pomidory w cieście piwnym

    Pomidory w cieście piwnym

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten przepis dostałam od koleżanki, która kiedyś na przyjęciu podawała takie pomidory na przystawkę - bardzo smaczne z czosnkowym sosem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Sos
    • 150 g jogurtu naturalnego
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
    • garść posiekanych listków bazylii
    • sól i pieprz do smaku
    • Placki
    • 1 szklanka jasnego piwa
    • 2 jajka
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • sól i pieprz do smaku
    • szczypta bazylii
    • 4 pomidory
    • olej z pestek winogron do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Wszystkie składniki na sos wymieszać i odstawić do schłodzenia.
    2. W misce zmiksować jajka z mąką i piwem na jednolite ciasto. Powinno być bardziej gęste niż ciasto na naleśniki. Doprawić solą, pieprzem i bazylią.
    3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Nadziewać na widelec i maczać w cieście.
    4. Na patelni rozgrzać olej i smażyć pomidory z obu stron na złoty kolor.
    5. Placki podawać z sosem czosnkowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis