Zupa warzywno-cebulowa

    Zupa warzywno-cebulowa

    1polubienie
    45min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Idealna zupa na zimowy dzień - sycąca i aromatyczna. Można podawać ją z makaronem albo z pieczywem czosnkowym.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 pęczek włoszczyzny
    • 2 duże ziemniaki
    • 1 kostka rosołowa
    • 1 liść laurowy
    • 3 ziarenka ziela angielskiego
    • sól do smaku
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 kg cebuli
    • 2 łyżki oliwy
    • vegeta do smaku
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Włoszczyznę i ziemniaki umyć, obrać i włożyć do garnka. Zalać litrem wody, dodać kostkę rosołową, liść laurowy, ziele angielskie i sól. Gotować na małym ogniu przez 20 minut.
    2. Czosnek i cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Podlać niewielką ilością wody i dusić, aż zmięknie.
    3. Włoszczyznę i ziemniaki wyjąć z wywaru, pokroić w kostkę i z powrotem wrzucić do zupy razem z cebulą. Doprawić vegetą, przed podaniem posypać pietruszką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis