Moja zupa cebulowa

    Moja zupa cebulowa

    3polubienia
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Moja wersja zupy cebulowej popularnej w kuchni francuskiej. Należy ją podawać posypaną serem żółtym, z chrupiącą bagietką i kieliszkiem czerwonego wina.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 pęczek włoszczyzny
    • 1 liść laurowy
    • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
    • sól do smaku
    • 1 kg cebuli
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka masła
    • 3 łyżki oliwy
    • 1 łyżeczka vegety
    • starty ser żółty do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Włoszczyznę obrać, umyć, włożyć do garnka i zalać litrem wody. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i szczyptę soli. Gdy warzywa będą całkiem miękkie wyjąć je z wywaru wraz z ziołami.
    2. Cebulę i czosnek obrać. Jedną cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle.
    3. Pozostałe cebule pokroić w ćwiartki i podsmażyć na oliwie razem z czosnkiem. Całość zmiksować, a następnie przetrzeć przez sito.
    4. Przetartą cebulę dodać do wywaru z włoszczyzny razem z podsmażoną cebulą. Doprawić vegetą.
    5. Zupę podawać posypaną serem żółtym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis