Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami

    Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami

    33polubienia
    3godz.20min.


    Zrobione przez 294 osoby

    Przepis na pieczoną kaczkę, której nie trzeba wcześniej marynować. Piecze się ją powoli, w dość niskiej temperaturze, dzięki czemu mięso jest bardzo delikatne w smaku.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 kaczka (2,5-3 kg)
    • sól i pieprz
    • 6 jabłek
    • 1 pomarańcza
    • 2 laski cynamonu (opcjonalnie)
    • sól i pieprz
    • 2-3 łyżki dżemu pomarańczowego lub morelowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
    2. Umyć kaczkę pod bieżącą wodą, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem w środku i na zewnątrz.
    3. Jabłka i pomarańcze pokroić w plasterki. Wymieszać z cynamonem i nałożyć do środka kaczki. Zabezpieczyć otwór wykałaczkami, żeby farsz nie wypadł. Nogi związać kuchennym sznurkiem.
    4. Ponacinać skórę na piersi kaczki, aby lepiej wytapiał się z niej tłuszcz.
    5. Włożyć kaczkę piersią do góry do brytfanki, na wierzchu ułożyć resztę jabłek z pomarańczą i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    6. Piec przez 2,5-3 godziny. Po upływie 1,5 godziny od rozpoczęcia pieczenia posmarować ją po wierzchu dżemem - dzięki temu będzie mieć chrupiącą, złotą skórkę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (6)

    autor:
    65

    - 03 lut 2013

    ogrodniczka
    autor:
    42

    Mój "kaczkowy" debiut, ale kaczka według tego przepisu jest przepyszna! Właśnie skończyłam oblizywać palce po jedzeniu Jedyna moja modyfikacja polega na tym że jabłka pokroiłam w ósemki a pomarańczę w kostkę. - 25 lip 2013

    MarioMlynario
    autor:
    30

    Również mój kaczy debiut. Rewelacja. Innych przepisów nawet nie szukam, a jedyną modyfikacją jest gruszka zamiast jednego z jabłek. Myślę, że krojenia owoców w inny sposób nie ma sensu traktować jako modyfikacji - 01 mar 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis