Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami

    (8)
    3 godz. 20 min

    Przepis na pieczoną kaczkę, której nie trzeba wcześniej marynować. Piecze się ją powoli, w dość niskiej temperaturze, dzięki czemu mięso jest bardzo delikatne w smaku.


    Zrobione przez 311 osób

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 kaczka (2,5-3 kg)
    • sól i pieprz
    • 6 jabłek
    • 1 pomarańcza
    • 2 laski cynamonu (opcjonalnie)
    • sól i pieprz
    • 2-3 łyżki dżemu pomarańczowego lub morelowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
    2. Umyć kaczkę pod bieżącą wodą, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem w środku i na zewnątrz.
    3. Jabłka i pomarańcze pokroić w plasterki. Wymieszać z cynamonem i nałożyć do środka kaczki. Zabezpieczyć otwór wykałaczkami, żeby farsz nie wypadł. Nogi związać kuchennym sznurkiem.
    4. Ponacinać skórę na piersi kaczki, aby lepiej wytapiał się z niej tłuszcz.
    5. Włożyć kaczkę piersią do góry do brytfanki, na wierzchu ułożyć resztę jabłek z pomarańczą i wstawić do nagrzanego piekarnika.
    6. Piec przez 2,5-3 godziny. Po upływie 1,5 godziny od rozpoczęcia pieczenia posmarować ją po wierzchu dżemem - dzięki temu będzie mieć chrupiącą, złotą skórkę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (8)

    Komentarze po polsku (6)

    autor:
    67

     -  03 lut 2013

    ogrodniczka
    autor:
    43

    Mój "kaczkowy" debiut, ale kaczka według tego przepisu jest przepyszna! Właśnie skończyłam oblizywać palce po jedzeniu Jedyna moja modyfikacja polega na tym że jabłka pokroiłam w ósemki a pomarańczę w kostkę.  -  25 lip 2013

    MarioMlynario
    autor:
    31

    Również mój kaczy debiut. Rewelacja. Innych przepisów nawet nie szukam, a jedyną modyfikacją jest gruszka zamiast jednego z jabłek. Myślę, że krojenia owoców w inny sposób nie ma sensu traktować jako modyfikacji  -  01 mar 2014

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis