Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami

  • 4komentarze
  • 9polubień
  • 3godz.20min.

Przepis na pieczoną kaczkę, której nie trzeba wcześniej marynować. Piecze się ją powoli, w dość niskiej temperaturze, dzięki czemu mięso jest bardzo delikatne w smaku.

Currant

Składniki

ilość porcji: 10 

  • 1 kaczka (2,5-3 kg)
  • sól i pieprz
  • 6 jabłek
  • 1 pomarańcza
  • 2 laski cynamonu (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • 2-3 łyżki dżemu pomarańczowego lub morelowego

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  Gotowe w: 3godz.20min. 

  1. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C.
  2. Umyć kaczkę pod bieżącą wodą, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i pieprzem w środku i na zewnątrz.
  3. Jabłka i pomarańcze pokroić w plasterki. Wymieszać z cynamonem i nałożyć do środka kaczki. Zabezpieczyć otwór wykałaczkami, żeby farsz nie wypadł. Nogi związać kuchennym sznurkiem.
  4. Ponacinać skórę na piersi kaczki, aby lepiej wytapiał się z niej tłuszcz.
  5. Włożyć kaczkę piersią do góry do brytfanki, na wierzchu ułożyć resztę jabłek z pomarańczą i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  6. Piec przez 2,5-3 godziny. Po upływie 1,5 godziny od rozpoczęcia pieczenia posmarować ją po wierzchu dżemem - dzięki temu będzie mieć chrupiącą, złotą skórkę.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (4)

roza
autor:
43

- 03 lut 2013

ogrodniczka
autor:
17

Mój "kaczkowy" debiut, ale kaczka według tego przepisu jest przepyszna! Właśnie skończyłam oblizywać palce po jedzeniu Jedyna moja modyfikacja polega na tym że jabłka pokroiłam w ósemki a pomarańczę w kostkę. - 25 lip 2013

MarioMlynario
autor:
6

Również mój kaczy debiut. Rewelacja. Innych przepisów nawet nie szukam, a jedyną modyfikacją jest gruszka zamiast jednego z jabłek. Myślę, że krojenia owoców w inny sposób nie ma sensu traktować jako modyfikacji - 01 mar 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie