Roladki z bakłażana z orzechami

    (10)
    1 godz. 10 min

    Te roladki z bakłażana są napełnione farszem z orzechów włoskich, marchewki i miąższu bakłażana. To wspaniała wegetariańska przystawka na każdą okazję!


    Zrobione przez 20 osób

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 3 duże bakłażany
    • olej roślinny do smażenia
    • 2 marchewki, starte na drobnej tarce
    • 1 pęczek kolendry
    • 2-3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 1/2 szklanki orzechów włoskich
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Dwa bakłażany pokroić wzdłuż w cienkie plastry i usmażyć w oleju z obu stron na złocisty kolor.
    2. Pozostałego bakłażana pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć startą marchew przez kilka minut. Dodać pokrojonego w kostkę bakłażana, przykryć i dusić przez około 25 minut, mieszając od czasu do czasu. Bakłażan powinien być bardzo miękki. Zdjąć z ognia.
    3. Drobno posiekać kolendrę i orzechy. Wymieszać z bakłażanem, dodać czosnek, dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Można rozgnieść masę widelcem, żeby była bardziej gładka.
    4. Na usmażonych plastrach bakłażana umieścić nadzienie, zawinąć w rolady i spiąć wykałaczkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (10)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis