Kisiel truskawkowy dla cukrzyków

    Kisiel truskawkowy dla cukrzyków

    2polubienia
    1godz.25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Masz ochotę na szybki i smaczny deser owocowy? Oto niezawodny przepis! Truskawki mogą być świeże lub mrożone.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 kg truskawek
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1/2 szklanki soku pomarańczowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Truskawki opłukać, a jeśli są mrożone - wcześniej rozmrozić. Kilka odłożyć do dekoracji, a pozostałe przetrzeć przez gęste sito.
    2. Przetarte owoce wymieszać ze szklanką wody i podgrzać.
    3. Mąkę rozmieszać w 3/4 szklanki zimnej wody. Dodać do owoców, cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia (nie gotować!) dodać sok pomarańczowy, wymieszać i schłodzić.
    4. Kisiel przelać do miseczek, do środka włożyć całe truskawki i wstawić do lodówki na godzinę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis