Galaretka wiśniowa

    Galaretka wiśniowa

    2polubienia
    2godz.25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Smaczny sposób na deser z galaretką i owocami dla cukrzyków. Ja najbardziej lubię wiśnie - można użyć zarówno świeżych jak i mrożonych.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 300 g dojrzałych wiśni, wydrylowanych
    • 1 łyżeczka żelatyny
    • 1 opakowanie (75 g) galaretki wiśniowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +2godz. tężenie  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. Odłożyć kilka wiśni do dekoracji, pozostałe włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i zagotować. Zestawić z ognia, a następnie przetrzeć przez sito.
    2. Żelatynę rozpuścić w 2-3 łyżkach wody i wymieszać z przetartymi owocami. Odstawić do przestygnięcia.
    3. Galaretkę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, zmniejszając ilość wody o 3 łyżki.
    4. Na dno miseczek wyłożyć po 2 łyżki masy wiśniowej, odstawić do zastygnięcia, a nastepnie zalać galaretką. Wstawić do lodówki.
    5. Przed podaniem udekorować wiśniami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis