Galareta z indyka dla cukrzyków

    Galareta z indyka dla cukrzyków

    2polubienia
    3godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczne i proste danie na dobry początek przyjęcia - ja najbardziej lubię je przyrządzać z indyka, ale może być kurczak albo cielęcina.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g piersi z indyka
    • 1 pęczek włoszczyzny
    • 2 łyżki żelatyny
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 czerwona papryka
    • 1 pęczek natki pietruszki lub selera
    • 1 mała młoda cukinia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +2godz. tężenie  ›  Gotowe w: 3godz. 

    1. Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać litrem wody i zagotować.
    2. Włoszczyznę oczyścić i dodać do garnka. Gotować przez 30-40 minut. Wywar przecedzić, mięso pokroić na nieduże kawałki.
    3. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać do wywaru. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do przestudzenia.
    4. Paprykę pokroić w dużą kostkę. Natkę posiekać. Cukinię pokroić na półplasterki.
    5. Spód podłużnego naczynia wysypać natką pietruszki i warstwami układać mięso i warzywa. Zalać tężejącą galaretą i wstawić do lodówki do zastygnięcia.
    6. Przed podaniem zanurzyć naczynie w gorącej wodzie, dzięki czemu łatwiej będzie wyjąć galaretę na półmisek.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis