Sałatka z indyka z sosem awokado

    Sałatka z indyka z sosem awokado

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Właśnie odkryłam nowy przepis na sałatkę z indyka z warzywami, podaną z sosem z awokado z odrobiną tabasco. Awokado musi być dojrzałe, aby sos wyszedł smaczny.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 awokado
    • sok z limonki
    • 150 g jogurtu naturalnego
    • sól i pieprz do smaku
    • tabasco do smaku
    • 350 g piersi z indyka
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 łyżki oleju
    • skórka otarta z 1 limonki
    • kilka liści sałaty rzymskiej lub lodowej
    • 1 żółtka papryka, pokrojona w paski
    • 150 g pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
    • 2 łyżki posiekanej kolendry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Awokado rozkroić na pół, wyjąć pestkę, wydrążyć miąższ, rozgnieść widelcem i skropić sokiem z limonki. Wymieszać z jogurtem, doprawić solą, pieprzem i tabasco.
    2. Mięso pokroić na paseczki, a cebulę w talarki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso z cebulą na dużym ogniu, często mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Posypać skórką z limonki.
    3. Na półmisku ułożyć liście sałaty, na niej ułożyć paprykę i pomidory. Przykryć kawałkami indyka i cebulą. Całość polać sosem z awokado i posypać kolendrą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis