Pierogi chińskie

    Pierogi chińskie

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Smaczne pierogi inspirowane kuchnią orientalną. Pierożki won ton mają właściwie takie samo ciasto jak nasze polskie, natomiast farsz i kształt pierożków zależy od inwencji twórczej kucharza. Spróbujcie!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Ciasto
    • 250 g mąki pszennej
    • szczypta soli
    • 3/4 szklanki wody
    • Farsz
    • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
    • 1 pęczek szczypiorku lub 1 por
    • 2 łyżeczki sosu sojowego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Mąkę przesiać, dodać sól i dolewać wodę, mieszając łyżką, aż ciasto zacznie się wiązać. Wyrabiać, aż będzie jednolite. Musi być elastyczne, jeśli jest zbyt twarde dodać wody, jeśli luźne - mąki.
    2. Mięso wymieszać z posiekanym szczypiorkiem lub porem. Dodać sos sojowy, sól i pieprz, wymieszać.
    3. Ciasto rozwałkować i wykrajać kółka, można większe lub mniejsze, w zależności jaki kształt pierożków chcemy.
    4. Farsz nakładać na ciasto, formować pierogi lub kulki tzw. bombki zlepione na górze.
    5. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać pierożki i gotować przez około 5-8 minut. Można również gotować je na parze przez 10 minut.

    zamiennik

    Zamiast sosu sojowego można dodać starty korzeń imbiru.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis